Tafeltennisvereniging Dedemsvaart

Inlichtingen:
bestuur@ttvdedemsvaart.nl

Wedstrijdadres:
Gymzaal Buizerdweg 14
7701 KD DEDEMSVAART

Nieuwsarchief

Vrijdag 15 september 2023 om 15.00 uur
Mulder en Everhardus zegevieren op Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest 2023

Bij de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest 2023 is Dedemsvaart's jeugdlid Ingmar Everhardus de verrassende winnaar geworden van het hoogste jeugdniveau. Hij versloeg onder andere titelverdediger Wessel Luiten (Vrienderschaar, Gouda) die daarmee de wisselbeker moest afstaan aan de Dedemsvaarter. Bij de senioren was Erik Mulder (Assen) de sterkste. Hij versloeg in de finale Sander Derkx (Delta Impuls, Heerenveen).

Deelnemers

Dit jaar namen, na enkele afmeldingen, in totaal 186 deelnemers deel aan de wedstrijden van de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest. Naast 41 jeugdspelers gaven dit jaar 145 senioren acte de présence, waarvan er 5 alleen aan het dubbelspel deelnamen. Senioren werden ingedeeld aan de hand van licentie, speelsterkte en soms op voorkeur indien kenbaar gemaakt en de toernooileider daar ruimte voor had. In sporthal De Citadel stonden liefst 49 tafeltennistafels opgesteld, 7 rijen van 7 tafels. De toernooiorganisatie verwelkomde dit jaar ook 3 rolstoel spelende tafeltennissers, hierop geattendeerd op het Para Tafeltennis Centrum dat sinds 2 jaar in Dedemsvaart is.

Categorie A: landelijke jeugdspelers

De strijd om de titel was een finalepoule met 4 deelnemers. Deze 4 spelers waren de enige deelnemers die landelijk gaan spelen of hebben gespeeld en dat was te zien aan hun Elo-rating. Everhardus had de laagste rating van het viertal en zou op basis hiervan niet in de prijzen vallen. De praktijk toonde echter aan dat deze theorie niet altijd op gaat. Hij begon tegen Luiten en deelde meteen het eerste plaagstootje uit door met 1-3 te winnen. Toen Everhardus ook zijn tweede partij won tegen de als eerste geplaatste Anniek van 't Holt (Smash '70) (2-3), zag het er fraai uit. Toch moest hij wel zijn derde en laatste partij winnen. Silas de Jager (Dokkum) was de laatste horde. Ook dit werd een spannende pot. Everhardus won die nipt in vijf games en daarmee was de titel een feit. Van 't Holt won wel van Luiten en De Jager en werd daarmee tweede. Het duel tussen Luiten en De Jager ging om de 3e plek en was duidelijk een prooi voor De Jager, die hiermee de derde plaats voor zich opeiste. Deze 4 speelden in de middag verder in categorie F, passend bij hun rating.

Ook in het dubbelspel met clubgenoot Lucas Pekel wist Everhardus aan het langste eind te trekken. Het duo verloor weliswaar de eerste poulewedstrijd van Nathalie Veen en Aafke Greydanus (Argus, Harkstede), maar omdat die het slotduel met Joël Hordijk en Djovanny Nieuwland (Delta Impuls, Heerenveen / FTTC, Franeker) ongelukkig verloren, werd het Dedemsvaartse koppel op onderling resultaat winnaar. Veen en Greydanus hadden het goud voor het grijpen, maar moesten na verlies van hun laatste pot genoegen nemen met het zilver.

Categorie B: gevorderde jeugd

Op basis van Elo-rating werden 22 jeugdspelers ingedeeld in categorie B. Aan hen kon met voorronden, hoofd- en troosttoernooi wel een volwaardig toernooi worden aangeboden. De voorronde bestond uit vier poules van 5 of 6 spelers. De nummers 1 en 2 van alle poules en de nummers 3 van de zeskampen gingen door naar het hoofdtoernooi. De andere spelers stroomden door naar het troosttoernooi.

Opvallend waren de vele 3-0 uitslagen in de twee vijfkampen van het hoofdtoernooi. Nadat de poules klaar waren, maakten de nummers 1 en 2 van beide vijfkampen via halve finales en de finale uit wie het sterkst van de dag was. De eerste halve finale ging tussen Hordijk en Hester Koning (Tafeltennis Zwolle). De beslissing viel in de vijfde game uit in het voordeel van Hordijk. De tweede halve finale was veel sneller klaar. Nieuwland had met een 3-0 zege weinig moeite met Pekel. De finale tussen Hordijk en Nieuwland was er een van de lange adem. Pas op 11-9 in de beslissende vijfde game greep Hordijk de gouden plak.

In het troosttoernooi waren drie poules van vier. Thijs van der Horst (FTTC), Sioned Lansbergen (Dedemsvaart) en Hanne Hobbelen (Talero, Leek) wisten zich te plaatsen voor de finale. Die finale was een poule van drie. Het drietal liet zien alle drie graag de troostprijs in de wacht te willen slepen. Hobbelen versloeg in het eerste duel Lansbergen met 3-1, maar Van der Horst zorgde er voor dat het spannend bleef door Hobbelen met 3-2 te verslaan. In het slotduel tussen Van der Horst en Lansbergen gingen beide vol voor de winst. Nu trok Lansbergen aan het langste eind. Omdat dit 3-2 werd, moest de verhouding tussen aantal gewonnen en verloren games uitkomst bieden over de winnaar. Hanne had als enige een positief saldo en won zodoende het troosttoernooi.

In het dubbelspel maakten anderen de dienst uit. De eerste prijs was duidelijk voor Albert Koffeman en Jesse Roeleveld. Het duo van NPC Leogang (Nunspeet) won alle wedstrijden in de vijfkamp. De strijd om het zilver werd beslist op onderling resultaat tussen drie koppels. Ruben Talen en Daniël Gombert (Talero) bleken de sterkste papieren te hebben voor het zilver.

Categorie C: beginnende jeugd

Het deelnemersveld hier was 16. Helaas meldde een speler zich 's ochtends af - de enige dagafzegger overigens. Het speelveld in deze categorie bestond voornamelijk uit beginnende spelers. De acht beste spelers plaatsten zich voor het hoofdtoernooi. In de beide vierkampen wist iedereen één- of tweemaal te winnen. De 4 spelers die tweemaal wonnen namen het tegen elkaar op in de halve finales. Luc Beniers, net één dag officieel lid van gastvereniging Dedemsvaart, nam het op tegen Marissa van de Berg (NTC Leogang). Na vijf games trok Beniers de winst nipt naar zich toe. De andere halve finale tussen Sil Prins (TIOS '66, Balinge) en Jochem Mulder (NTC Leogang) werd gewonnen door de Nunspeter. De finale tussen Beniers en Mulder zat wederom vol spanning en kon alle kanten op. Na vijf spannende games was de winst voor Beniers.

Vanwege de afzegging improviseerde de organisatie het troosttoernooi van deze groep. In plaats van een vier- en driekamp werd besloten een finalepoule van zeven te spelen. Iedereen wist daarin minimaal eenmaal te winnen. De enige echter die alles won was Nika van der Meulen. De speelster van Kampenion (Kampen) won alle wedstrijden met 3-0 en was daarmee de terechte winnares.

Na twee vierkampen werd de finale in het dubbelspel van categorie C een duel tussen twee broers. Ruben en Guido Schipper (Reflex '65, Hoogeveen) namen het op tegen Thijs en Jochem Mulder (NTC Leogang). De Nunspeter broers waren met 3-1 te sterk voor de Hoogeveense broers.

Categorie CD: sterkste senioren

Aan het sterkste onderdeel op dit toernooi namen 27 spelers deel. Enkele spelers werden op verzoek in deze hoogste klasse geplaatst. De voorronde bestond uit 5 poules van 5 of 6 spelers. Uit elke voorrondepoule plaatsten de twee sterksten zich voor het hoofdtoernooi. Voor de overige geklasseerden restte een vervolg in het troosttoernooi.

In de hoofdronde bleef niemand ongeslagen, maar Erik Mulder en titelverdediger Jerrie Hazeveld (beiden Assen), Sander Derkx (Delta Impuls) en Kiril Nedelchev (Heino) doorstonden de proef. In de halve finale moesten Hazeveld en Nedelchev afhaken. Derkx tegen Hazeveld had daar wel vijf games voor nodig. Mulder was in drie games de betere van Nedelchev, die gezien zijn relatief lage rating een uitstekend prestatie leverde. In de finale stonden Derkx en Mulder voor de tweede keer die dag tegenover elkaar. In de poule van het hoofdtoernooi was Derkx met 3-1 nog de betere. De energie die hij in de halve finale moest steken, brak hem in de finale op. Ditmaal was het Mulder die de touwtjes steviger in handen had. Met 11-7, 14-12 en 11-7 werd Mulder dit jaar Kampioen van Avereest bij de senioren.

In de troostronde wonnen Iwan de Jager (Assen), Wim Tillema (Kampenion, Kampen), Richard Roossien (Midstars, Middelstum) en Norbert Schuur (Argus) hun poule en bereikten daarmee de halve finales. Deze wedstrijden waren spannend, waarin een beslissende game nodig was. Schuur versloeg De Jager en Tillema was de betere van Roossien. De finale leverde beduidend minder spektakel op, want Schuur gunde Tillema in drie games slechts 18 puntjes. Met 11-4, 11-9 en 11-5 werd Schuur winnaar van de troostronde.

In het dubbelspel vierde Derkx wel een feestje. Met dubbelpartner Feddy Minkes won hij de finale van Thomas Niemeijer en Tillema (Kampenion). Beide finalisten kwamen moeizaam door de halve finales. In de finale waren vier games benodigd en werd besloten op 9-11, 11-8, 12-10 en 11-9.

Categorie E: spannende finales

In dit veld waren 30 deelnemers ingedeeld. Ook hier werd door de deelnemers het onderste uit de kan gehaald om de drie prijzen te scoren.

Nadat de drie hoofdrondepoules gespeeld waren, bleven zes spelers over. Twee spelers kregen een bye in de kwartfinales. De andere vier moesten dat plekje via een wedstrijd afdwingen. Sander Uythof (Dedemsvaart) moest, ondanks een goede pot, helaas na een ijzersterke beslissende game van Edwin Oostrom (Assen) afhaken. In de tweede kwartfinale mocht 'lucky loser' Alexander Schipper (Oldambt, Finsterwolde) het opnemen tegen Jomar Schilder (Kampenion, Kampen). Schipper was eigenlijk uitgeschakeld, maar schoof door nadat de nummer 2 in poule zich moest afmelden vanwege andere verplichtingen. Schipper greep zijn kans, maar na vijf games was hij echt dubbel en dwars uitgeschakeld. Schilder dus door.

In de halve finales nam Schilder het op tegen Wouter van Halm (Smash '70, Hattem). Het extra werk in de kwartfinale brak hem op: Van Halm was in drie probleemloze games duidelijk de sterkste. De tweede halve finale zat wel vol spanning. Oostrom nam het hierin op tegen Arjen Koops (Batfighters, Elburg). Van Oostrom kwam prima uit de startblokken en nam een 2-0 voorsprong. Daarna kantelde het duel en Koops knokte zich terug tot 2-2. In de vijfde game was het vervolgens een loterij, beide hadden het goud voor het grijpen. Koops won, met 12-10. De finale tussen Van Halm en Koops duurde eveneens vijf games lang, maar uiteindelijk trok Koops aan het langste eind.

Het troosttoernooi, in het leven geroepen zodat iedereen tot pakweg 16.00 uur kan spelen, leverde vier spelers voor de halve finales. Hierin nam Annerieke Plette (Wezep) het op tegen Benjamin Latona (Delta Impuls). Hoewel Latona de eerste game nog naar zich toe trok, was het Plette die in het vervolg de lakens uitdeelde. In de andere halve finale was het verhaal precies hetzelfde. Danique Vukman (Tielse TC, Tiel) greep nipt de eerste game, maar Joël Aiyamekhue (Midstars) heerste daarna. In de finale liet Plette er geen gras over groeien. Met driemaal 11-8 won zij het troosttoernooi van de E-licenties.

In het dubbelspel waren er 18 koppels die om de prijzen streden. Na een flinke strijd werd van elke poule de eindstand vastgesteld. De poulewinnaars gingen in de halve finales de strijd met elkaar aan. Het eerste duel was tussen Bertil de Haan en Jasper Olde Agterhuis (DVO 83, Enschede) en Joeke Vellema en Silas de Jager (Dokkum). Het Dokkumse duo trok uiteindelijk de winst naar zich toe. Het tweede duel was tussen Arjen Koops en Egbert van Kolthoorn (Batfighters) en Henk Drost en Denisa Leusink (NTC Leogang). De Elburgers bleken een maatje te groot. De finale was waar finales voor bedoeld zijn met over en weer goede en minder goede games. Er moest een beslissende game aan te pas komen. Die werd door de Friesen in winst omgezet.

Categorie F: mix met categorie A

Categorie F kende een wat bijzondere opzet. Net als bij categorie E waren er 30 deelnemers die om de prijzen speelden. Er werden dan ook hier 6 poules van 5 ingericht, waaruit 12 spelers zich plaatsten voor het hoofdtoernooi. Anders dan bij categorie E werden de 4 jeugddeelnemers uit categorie A hieraan toegevoegd. De organisatie schatte daarmee in dat voor deze jeugdspelers een volwaardig vervolg van hun toernooi kon worden aangeboden en ze stelden niet teleur.

Opvallend was dat Everhardus en Van 't Holt, de winnaars van het goud en zilver bij de jeugd, zich niet voor de volgende ronde plaatsten, terwijl De Jager en Luiten (de nummers 3 en 4) dat wel deden. De Jager versloeg in zijn kwartfinale Ewold Hamminga (Argus). Ook Luiten plaatste zich voor de halve finale na winst op Wendy Schrijver (Heino). In de andere kwartfinales schakelde Marijn Docter (Vined, Heerde) Elbert van Boven (Wezep) uit en was Wilbert de Groot (ook Wezep) te sterk voor Erik Richèl (Midstars). In de halve finale haakte De Jager af; De Groot zegevierde in drie games. Luiten en Docter maakten er een spannende pot van. Na vijf games trok Luiten aan het langste eind. Dat juist Luiten, zonder prijs in het jeugdtoernooi, de finale bereikte is een opvallend feit, want hierdoor verzekerde hij zich voor minimaal zilver. De Groot nam de eerste game voor zijn rekening. De tweede game was nipt voor Luiten en hij trok de lijn door in game 3. In de vierde game repareerde De Groot de achterstand. Toch moest hij even later erkennen dat Luiten de betere was.

In het troosttoernooi waren er ook hier 4 poules en ook hier gingen de poulewinnaars door naar de halve finale. Otto Ottens (Batfighters) en Lisa van Eijk (Dedemsvaart) maakten er een waar spektakel van. Na vijf games en 11-9 in de beslissende game trok Ottens de winst naar zich toe. In de halve finale tussen Albert Kuiper (Staphorst) en Jan Teekman (Smash '70) leek de spanning rap vertrokken. Teekman had slechts drie games nodig voor de winst. Heel anders was dan weer de finale. Teekman won de eerste game, maar Ottens herstelde door de tweede en derde game te pakken. Teekman deed er een schepje bovenop en pakte de vierde game. In de vijfde game kon het alle kanten op. Met de 10-12 eindstand won Teekman.

In het dubbeltoernooi waren er 3 poules. De winnaars kwamen uit in een finaledriekamp als finale. De Groot met Van Boven en Docter met clubgenoot Harm Rekers speelde de 1e finalepartij partij. De mannen uit Wezep wonnen met 3-2. Het Heerdense koppel nam het daarna op tegen rolstoelers Erwin te Boekhorst (Swift, Deventer) en Christiaan Sterenborg (Emmen). Dit tweede duel was een prooi voor de spelers van Vined, 3-1. Het slotduel echter bracht de spanning terug, want de mannen in de stoel wonnen met 3-1. De meerkampregel was daarom nodig om de ranglijst te bepalen. Hieruit bleek dat Docter/Rekers de beste waren. 2e werden Te Boekhorst/Sterenborg. Voor De Groot/Van Boven restte de prijsloze 3e plaats.

Categorie G: grootste groep

Categorie G was de grootste groep met 34 deelnemers. Er waren 2 poules met 5 spelers en 4 poules met 6 spelers. De organisatie koos er voor om de nummers 1 en 2 van elke poule naar het hoofdtoernooi te laten doorgaan en daarnaast de nummers 3 van de zeskampen. Anderen stroomden door naar het troosttoernooi.

Nadat de wedstrijden in de 4 hoofdrondepoules waren gespeeld, waren er nog 8 spelers over. In de knock-outfase begon de slijtageslag pas echt. Voor Corrie Wijnstra (Dokkum), Peter Fontijne (Reflex '65), Martijn Haanappel (Kampenion) en Jiska Kingma (Buitenpost) was de kwartfinale dit jaar het eindstation. Swinda Jops (GTTC Groningen) nam het in de halve finale op tegen Patrick Band (NTC Leogang). Dit duel was spannend tot het eind. Pas na vijf games legde de Groningse zich neer bij een nederlaag, voor Band de tweede vijfgamer op rij. De andere halve finale was vlotter klaar. Dirk Straaijer (HOU-Tafel '77, Coevorden) was met 3-0 te sterk voor Gerian te Wierik (Effekt '74, Wierden). Straaijer handhaafde het snelle winnen door de finale tegen de 'versleten' Band met dezelfde cijfers te winnen.

In het troosttoernooi was er ook volop strijd om die ene beker. In de halve finales stonden clubgenoten van Kampenion tegenover elkaar. Maurits Koers was hierin met 3-0 te sterk voor Henny Boxman. De halve finale tussen Hans Valster (Reflex '65) en Ab Kooijman (Emmeloord) duurde vooral door de eerste game (17-15) langer. Met dit begin legde Valster de basis voor een 3-1 winst. Zoals finales betamen werd er op het scherpst van de snede gestreden. Valster pakte de eerste game, waarna Koers aanzette en game 2 en 3 won. Valster rechtte echter de rug en won de vierde game. Maar Koers was niet van slag te brengen en repareerde de tegenslag door de beslissende game naar zich toe te trekken.

Nadat 14 van de 18 koppels de poule niet overleefden, zag het speelveld er in het dubbelspel deels hetzelfde uit als bij het enkelspel. Fontijne en Valster namen het op tegen Boxman en clubgenoot Gerard Wessels. De Hoogeveners hadden aan 2 games voldoende voor een finaleplekje. In de andere halve finale waren er andere namen die de klok sloegen. Jan Arends en Bert Arends (DVO 83) hadden eveneens 2 games nodig om John Vrossink en Martijn Harleman (Gorssel) van zich af te schudden. In de finale waren de naamgenoten uit Enschede met 3-1 te sterk voor Fontijne/Valster.

Categorie H: volle strijd

Waar de jeugd beginnende spelers had, gold dat ook voor de senioren. Spelers zonder licentie, recreanten en gewone NTTB-leden met een laag speelniveau beleven op een toernooi als de 'Avereester' ook een volwaardige dag. Het deelnemersveld op dit niveau bestond uit 19 deelnemers.

In het hoofdtoernooi was in de halve finale tussen Jan Damkat (Vries) en Tijmen Buijs (Tafeltennis Zwolle) weinig spanning te vinden. De toon werd in de 1e game gezet met een eenvoudige winst voor Buijs. Hoewel de verschillen in de 2e en 3e game stukken kleiner waren, trok Buijs zijn zegetocht door en schakelde daarmee Damkat uit. In de halve finale tussen Sem Dijk (Tjuchem) en Johannes Harmsen (HOU-Tafel '77) was meer strijd. Nadat Harmsen nog wel de 1e game naar zich toe trok, was het Dijk die de wedstrijd in zijn voordeel besliste. Vuurwerk kwam er in de finale. Punten en games gingen over en weer. Buijs won de 1e en 3e game, waarna Dijk via de 2e en 4e game de plooien tweemaal glad streek. Maar toch bleven de oneven games voor Buijs en met best-of-5-games betekende dit dat de winst in het hoofdtoernooi voor Buijs was. In het troosttoernooi waren er geen halve finales. De poulewinnaars van het troosttoernooi speelden in zodoende meteen de finale. Hier was de zege met duidelijke cijfers voor Ruben Bolt (DTTC '78, Appingedam). Voor Annemiek Veninga (Vries) restte het nakijken.

In het dubbelspel bereikten koppels Jacob Bos (Doto)/Sem Dijk (Tjuchem) en Hendrik Koffeman (recreant)/Robert Klein Wassink (Hercules, Ter Borg) de finale. Dit kon alle kanten op. Bos/Dijk wonnen de 1e game met moeite, maar Koffeman/Klein Wassink draaiden de voorsprong in hun voordeel door de 2e en 3e game te winnen. Maar Bos/Dijk deden dit kunstje echter na in de 4e en 5e game. Door deze games tot een goed einde te brengen, wonnen zij het dubbeltoernooi en restte voor Koffeman/Klein Wassink het zilver. Maar ook dat leverde een prijs op.

Dagverloop en uitslagenbriefjes

De dag begon om 9:00 uur en was na ongeveer drie kwartier vertraging rond 18:30 uur klaar, waarna de prijsuitreiking plaatsvond. De organisatie kijkt met een goed gevoel terug op het toernooi waarin sportiviteit en gezelligheid tot mooie complimenten hebben geleid. Dat doet de organisatie en de vereniging goed. Wij willen hierbij dan ook al onze vrijwilligers en sponsors, personeel van de sporthal en anderen bedanken voor hun inzit en bijdrage, in welke vorm dan ook. Zonder samenwerking is het moeilijk een dergelijk grote opzet van een toernooi neer te zetten. Er waren maar liefst 153 pouleformulieren die verwerkt moesten worden.

Helaas vielen enkele deelnemers tijdens het toernooi uit door blessures. Wij hopen dat zij spoedig van hun kwetsuur herstellen.

Alle poulebriefjes zijn te vinden in deze bijlagen. De inhoud van de bijlagen lopen op van categorie A naar H, met eerst per categorie de voorronde, dan het gehele hoofdtoernooi en daarna het gehele troosttoernooi van de betreffende categorie.

- Poulebriefjes dubbelspel
- Poulebriefjes enkelspel
- Poulebriefjes gehele toernooi

Gevonden voorwerpen

Helaas vinden we elke editie weer spullen aan die voor deelnemers nog van waarde kunnen zijn. Wij bewaren deze voorwerpen tot ongeveer een maand na het toernooi. Zie je iets dat van jou kan zijn, meld je dan bij de organisatie op kva@ttvdedemsvaart.nl. Dan spreken we af hoe we het weer bij je krijgen. De gevonden voorwerpen zijn te vinden op onze Facebook-pagina.

Verslag door Aico Beugelink en Annet Pouls-Knol
Foto's door Bas Los
Video's door Vechtdal TV

Archief mededelingen

Januari 2024 | Februari 2024 | Maart 2024 | April 2024
Juli 2023 | Augustus 2023 | September 2023 | Oktober 2023 | November 2023 | December 2023
Januari 2023 | Februari 2023 | Maart 2023 | April 2023 | Mei 2023 | Juni 2023
Juli 2022 | Augustus 2022 | September 2022 | Oktober 2022 | November 2022 | December 2022