Inlichtingen:
bestuur@ttvdedemsvaart.nl
Wedstrijdadres:
Gymzaal Buizerdweg 14
7701 KD DEDEMSVAART
Nadat de clubkampioenschappen jeugd vier dagen eerder met Thomas Koop een nieuwe clubkampioen jeugd leverde, was het woensdag (8 september) de beurt aan de senioren om een nieuwe clubkampioen te verwelkomen. Na een flinke strijd won Ian Tempelman namelijk voor de 1e keer in zijn loopbaan de wisselbeker voor het clubkampioenschap van de senioren.
De weg naar de finale begon met voorrondepoules. Onder het mom dat ieder lid kans zou moeten maken om de titel binnen te slepen, werden er 4 poules van 6 deelnemers samengesteld met afwisselend sterke en minder sterke deelnemers. Helaas moest Peter Pot als enige afzeggen, waardoor 23 deelnemers zich in de strijd worpen. Poule A werd hierdoor een poule van 5. Wie aanspraak wilde maken op de hoofdprijs, moest in zijn of haar poule als 1e of 2e eindigen. De nummers 3 en 4 van de eindrangschikking gingen verder om de prijzen in categorie B en de overige geklasseerden gingen naar categorie C.
Voorronde
In poule A waren Ian Tempelman (3e geplaatst) en Matthias Dul (8e geplaatst) favoriet voor de bovenste plaatsen. Dul won het onderlinge duel met Tempelman, maar verder was het tweetal heer en meester. Ton Kneyber, onlangs lid geworden, en Daniëlle Pekel eindigden als 3e en 4e voor Theo Menzo.
In poule B waren titelverdediger Jerry de Lange (2e geplaatst) en Niek Starke (5e/6e geplaatst) de voornaamste kandidaten voor plaatsing in categorie A. De Lange slaagde voor zijn favorietenrol, maar Starke verloor na het duel met De Lange ook van Annet Pouls die daarmee als underdog meeging met De Lange. Laura Kroes eindige onder Starke op de 4e plaats, terwijl nieuwe leden Jasper Dozeman en Eric Lansbergen met de 5e en 6e plaats genoegen moesten nemen.
De strijd om de winst in poule C had moeten gaan tussen Bert Benjamins (4e geplaatst) en Sander Uythof (5e/6e geplaatst). Het tweetal liet zich echter verrassen door Stefan de Olde, die met de poulewinst aan de haal ging. Benjamins eindigde in de poule als 2e. De beslissing om de 3e, 4e en 5e plaats werd middels de meerkampregel beslecht. Dat ging tussen Uythof, Rien Both en Annet Sieljes. De heren scoorden beter dan de dame en mochten zich melden in categorie B. Voor Sieljes en Theo Simons wachtte een vervolg in categorie C.
Robert Visscher (1e geplaatst) was duidelijk de betere in poule D, zeker nadat hij Chantal Knol en Aico Beugelink (7e geplaatst) meteen in de eerste ronden versloeg. Het onderlinge duel tussen Knol en Beugelink in de laatste ronde moest bepalen wie met Visscher mee zou gaan naar categorie A. Beugelink was Knol de baas, dus Beugelink mocht mee. Knol ging door naar categorie B en nam (-) mee. De 5e en 6e plaats waren respectievelijk voor Lisa van Eijk en Karel Mangnus.
Categorie A
In de kwartfinales van categorie A namen de poulewinnaars het op tegen de nummers 2 van een andere poule. Dul moest het hierom opnemen tegen Pouls. Pas in de vijfde game lukte het Dul om de irritante noppen van Pouls de baas te worden. De 2e kwartfinale ging tussen Visscher en Benjamins. Hoewel de verschillen zo goed als miniem waren, was het Visscher die in drie games won. De 3e kwartfinale werd een allesbepalende wedstrijd, want De Lange en Tempelman vochten een verbeten strijd uit. De titelverdiger moest echter na vier games het hoofd buigen: Tempelman won met goed aanvallend spel en stootte De Lange daarmee van de troon. De kwartfinale tussen De Olde en Beugelink was een opvallend makkelijke 3-0 zege voor Beugelink. Opvallend was overigens dat alle deelnemers uit poules B en C van de voorronde daarmee werden uitgeschakeld.
In de 1e halve finale leek Visscher met een simpele driegamer Dul een halt toe te roepen. Maar Dul liet zich niet kisten na een 2-0 achterstand en kwam terug met winst in de 3e game. De 4e game ging gelijk op, maar uiteindelijk won Visscher toch. De 2e halve finale ging tussen Tempelman en Beugelink. Wedstrijden tussen het tweetal gaan vaak over 5 games en ook nu was dat niet anders. Nadat Tempelman de 1e game won, boog Beugelink de voorsprong om door de 2e en 3e game te winnen. Hierna won Tempelman weer de 4e game. De vijfde game leek een prooi voor Beugelink te worden, maar na de helftwissel kwam Tempelman steeds beter door en won uiteindelijk met het kleinste verschil.
Door de winsten van Visscher en Tempelman werd de finale een familiestrijd, want Visscher is de oom van Tempelman. Het werd een zeer spannende wedstrijd. Visscher won de 1e game en leek op het voordeel van ervaring te kunnen leunen. Maar Tempelman, die al jaren roeptoetert clubkampioen te worden, liet zich niet naar de slachtbank leiden en pakte na een gemakkelijke 2e game ook de 3e game en daarmee de voorsprong in de finale. Hierna was het woord weer aan Visscher die in de vierde game aan het langste eind trok. Zoals het een goede finale betaamd, werd deze in een beslissende game beslist. En met opnieuw het kleinste verschil trok Tempelman aan het langste eind en werd daarmee voor het eerst clubkampioen. De strijd om het brons tussen teamgenoten Dul en Beugelink was in vier games voor Dul.
Categorie B
De strijd voor de nummers 3 en 4 van de voorronde kende een zelfde schema als voor categorie A. Ook hier werd flink gewerkt om een resultaat te halen. Duel 1 ging tussen Kneyber en Kroes. Het tweetal gunde elkaar geen punt en dat resulteerde in een spannende vijfgamer. Kroes wist nipt tot de halve finale door te dringen. Het volgende duel tussen Knol en Uythof had evenwel in categorie A plaats kunnen hebben. Een treetje lager leverde toch evenveel vechtlust op. Nadat Knol de 1e game voor haar rekening nam, knokte Uythof zich in de volgende drie games naar een nipte zege. Het 3e duel ging tussen Starke en Pekel en leverde een snelle 3-0 overwinning op voor Starke. Het laatste duel tussen Both en (-) leverde opnieuw een vijfgamer op. Nadat (-) een 2-0 voorsprong nam, ontglipte hem de 3e game en daarmee de controle over het duel. Both boog de wedstrijd in zijn voordeel helemaal om en won.
In de halve finale nam Kroes het op tegen Uythof. Hoewel de wedstrijd vier games duurde, leek het een vrij eenvoudige zege voor Uythof te zijn. Vooral na het verlies van de 3e game leek Kroes geknakt en liep Uythof met grote cijfers van haar weg. Uythof dus naar de finale en Kroes naar de troostfinale. Het andere duel tussen Both en Starke duurde ook vier games. Het verschil in de games tussen het tweetal was telkens 2 of 4 punten, maar uiteindelijk trok Starke de winst naar zich toe. Both moest hierna genoegen nemen met een wedstrijd om de 3e plaats.
De finale tussen Uythof en Starke werd een herhaling van de finale op de Drentse Kampioenschappen 2020. Toen won Starke de titel voor F-licenties. Inmiddels hebben beide spelers een hogere licentie en hadden ze eigenlijk in categorie A moeten staan. Wel een finale dus, maar nu voor categorie B. Opnieuw moest een vijfde game de beslissing brengen. Net als op de DK leek Starke aan het langste eind te trekken. De 1e game werd 7-11 en de 2e game werd zelfs 4-11. De derde game deed het duel kantelen. Uythof kwam beter in de wedstrijd en won met 12-10. En ook de vierde game werd met het kleinste verschil beslecht, het werd 11-9. Alles was ineens weer gelijk. De beslissing viel dan ook in dubbele cijfers uit. Het werd 13-11 voor Uythof die daarmee de strijd in categorie B won. De wedstrijd om het brons duurde vier games. Kroes was Both hierin de baas.
Categorie C
Ook voor de laagst geëindigden van de voorronde was er een vervolgschema. Wel was er een wedstrijd minder omdat er geen nummer 6 van poule A was. De zogeheten "bye" leverde Dozeman een plaats in de halve finale op. Menzo nam het op tegen debutant Lansbergen. Het krachtsverschil werd in duidelijke cijfers uitgedrukt en na drie games was Menzo al door naar de halve finale. Simons en Van Eijk deden het helemaal anders. Nadat Simons de eerste games won, herpakte Van Eijk zich knap en won de derde en vierde game. Simons leek geknakt door de gelijkmaker, want Van Eijk denderde in de beslissende vijfde met grote cijfers over Simons heen. De laatste kwartfinale tussen Sieljes en Mangnus was geen walkover, maar wel een 3-0 zege voor Sieljes.
Menzo en Van Eijk maakten er een amusant duel van in de halve finale. Het ging op en neer. Eerste game was nipt voor Menzo, maar de tweede game was met duidelijke cijfers voor Van Eijk. Nadat Menzo weer nipt won, was de vierde game weer nipt voor Van Eijk. In de beslissende game trok Menzo de lijn door door opnieuw de oneven game naar zich toe te trekken en dat was genoeg voor de finaleplek. In totaal gescoorde punten zou Van Eijk hebben gewonnen, maar zij moest zich troosten met een plekje in de troostfinale. De halve finale tussen Dozeman en Sieljes leek na de eerste game een prooi voor Sieljes te worden, maar Dozeman herpakte zich door drie game op rij te winnen en daarmee de zege.
Een finale dus tussen Menzo en Dozeman. Wie zou dat gaan winnen? Geheel in lijn met de twee andere finales moest ook in deze finale een vijfde game de beslissing brengen. Dozeman won de eerste game, maar Menzo boog het duel om door de tweede en derde game te winnen. In de vierde game echter kantelde ook hier de wedstrijd en dwong Dozeman de beslissende game af. Dat werd ineens een snelle game en met 11-4 haalde Dozeman het goud op. Ook het duel om de derde prijs in deze categorie, tussen Sieljes en Van Eijk, was net als de finale in categorie A een familiaire aangelegenheid. Deze strijd om het brons was een walkover. Van Eijk won in drie games van haar tante.
Geschiedenis
De clubkampioenschappen worden al sinds de oprichting in 1964 gespeeld, zo blijkt uit bewaard gebleven notulen en krantenartikelen. Helaas hebben we nog steeds niet alle winnaars helder kunnen achterhalen. De lijst hieronder kunnen we in elk geval met zekerheid vaststellen.
Senioren:
1964. H.C. van Dijk (heren), H. Witteveen (dames)
...
1979. Michiel Schrader (heren), Anneke de Neef-Bos (dames)
1980. René Röben (heren), Marjan Dekker (dames)
1981. Michiel van Seventer (heren), Hilly Hakkers (dames)
1982. Harry Meerlo
1983. Hielke Hebers
1984. Marc Joppe
1985. Mark Uythof
1986. Robert Visscher
1987. Robert Visscher
1988. Robert Visscher
1989. Richard Koehorst
1990. Robert Visscher
1991. Jerry de Lange
1992. Jan Willem Uythof
1993. Ria Doornbusch
1994. Gert Jan van der Vegt
1995. Gert Jan van der Vegt
1996. Jerry de Lange
1997. Willem Greidanus
1998. Rien Both
1999. Jerry de Lange
2000. Michel Hulst
2001. Willem Greidanus
2002. Robert Visscher
2003. Christiaan ten Hartog
2004. Christiaan ten Hartog
2005. Christiaan ten Hartog
2006. Christiaan ten Hartog
2007. Christiaan ten Hartog
2008. Aico Beugelink
2009. Ben Kelder
2010. Paul Sterken
2011. Michel Bols
2012. Michel Bols
2013. Annemarie Zijnstra
2014. Annemarie Zijnstra
2015. Annemarie Zijnstra
2016. Annemarie Zijnstra
2017. Annemarie Zijnstra
2018. Aico Beugelink
2019. Jerry de Lange
2020. Jerry de Lange
2021. Ian Tempelman
Alle uitslagen van de clubkampioenschappen senioren 2021 zijn hier na te zoeken.
Meer foto's van Annet Pouls-Knol op de facebookpagina van TTV Dedemsvaart.
Organisatie en verslag Aico Beugelink
Organisatie en presentatie Annet Sieljes
Verwerking foto's Annet Pouls
Zaterdag 4 september organiseerde TTV Dedemsvaart de clubkampioenschappen voor de jeugd. 10 van de 15 jeugdleden op de ledenlijst namen deel en maakten in een tienkamp uit wie er dit jaar met de titel vandoor zou gaan.
De eerste ronden van dit uitgestelde clubkampioenschap verliepen, zoals verwacht, vrij voorspelbaar, want de niveauverschillen waren erg groot. Een 11-0 uitslag kwam dus regelmatig in de eerste ronde voor, toen de gevorderde spelers het opnamen tegen de beginners. In de derde ronde kwamen de rally's in de games pas echt op gang. Marissa Wolf en Sioned Lansbergen vochten een heuse catfight uit, Laura Stevens en Marc Timmer deden elkaar geen punt cadeau en Jesmay Hof en Wesley Stevens, net lid geworden, maakten onderling uit wie voor het eerst een partij zou winnen.
Toch kwamen er ook hierna geen echte verrassingen. In de loop van de tienkamp werden de onderlinge verschillen kleiner. Zo kwam de top 4 verwachte spelers elkaar pas in de laatste drie ronden tegen. In de allerlaatste ronde kwam het klapstuk van de dag toen Thomas Koop tegen Ingmar Everhardus speelde. Beide jongens hadden alle acht wedstrijden gewonnen. De finale werd dan ook een spannende strijd en de jongens wonnen om en om een game.
In de vijfde game, toen alle andere wedstrijden al waren afgelopen, brachten de jongens het beste van hun kunnen om de titel in de wacht te slepen. Met 11-8, 9-11, 11-5, 8-11 en 11-8 won Thomas nipt met 3-2. Met 7 zeges wist Marc keurig de 3e prijs te scoren. Dit drietal ging dus aan de haal met de hoofdprijzen in de zogenoemde A-categorie.
Voor het toekennen van de prijzen voor de B-categorie (en B staat deze keer voor Beginners), moest de meerkampregel door toernooileiders Matthias Dul en Aico Beugelink worden toegepast. De meerkampregel kijkt bij een gelijke eindstand naar onderlinge resultaten, eerst op games en dan op punten. Dat ging tussen Lynn Dopmeijer, Jesmay en Wesley, die allemaal een keer wonnen. Jesmay won met 3-1 in games van Wesley. Lynn won even later met 3-0 van Jesmay, maar in de laatste ronde won Wesley juist weer van Lynn met 3-1 in games.
De eindrangschikking (door de meerkampregel): Lynn werd 8e, Wesley werd 9e en Jesmay werd 10e. Zij kregen hiervoor een beker in de B-categorie voor 1e, 2e en 3e plek.
Met dezelfde meerkampregel werd ook een eindrangschikking gemaakt voor nummers 4, 5 en 6. Laura werd 4e, Marissa 5e en Sioned eindigde op de 6e plaats. Gerben Nijman eindigde met 3 zeges op de beginners op de 7e plaats. Voor de nummer 4 t/m 7 werd een medaille beschikbaar gesteld.
's Middags kon er nog nieuw materiaal worden aangeschaft. TTV Dedemsvaart had Anne Vlieg bereid gevonden om een klein standje in het clubhuis op te zetten.
Meer beelden, van Annet Pouls-Knol en Matthias Dul, staan op onze Facebook pagina.
---
Het wedstrijdformulier kan hier nog eens rustig bekeken worden.
https://ttvdedemsvaart.nl/downloads/ck2021-jeugd.pdf.
Een uitgebreide uitleg over de meerkampregel kun je vinden op:
https://www.nttb.nl/wp-content/uploads/2019/08/Handboek-Meerkampen-1.pdf (hoofdstuk 3)